Terapie prin Joc

Terapie prin Joc

Scopul terapiei prin joc este de a scadea acele dificultati emotionale si comportamentale care interfereaza cu functionarea normala a copilului. Inerenta acestui scop este imbunatatirea comunicarii si intelegerii dintre copil si parinti. Alte scopuri includ: imbunatatirea exprimarii verbale, abilitatii de auto-observare, a controlului impulsurilor, gasirea unor modalitati de adaptare la frustrare si anxietate, imbunatatirea capacitatii de incredere si relationare.

Terapia prin joc este o forma de psihoterapie utilizata cu copii, pentru a-i ajuta sa exprime sau sa arate experientele, sentimentele si problemele prin joc, sub indrumarea sau supravegherea unui specialist. In aceasta forma de psihoterapie copilul se joaca intr-un mediu structurat si protejat, cu jocuri si jucarii puse la dispozitie de catre terapeut, care observa comportamentul, afectivitatea si limbajul copilului pentru a intelege gandurile, sentimentele, fanteziile. Cand sunt descoperite conflicte, terapeutul ajuta copilul sa le inteleaga si sa treaca peste ele. (cf. The American Heritage® Medical Dictionary Copyright © 2007, 2004 by Houghton Mifflin Company si Mosby's Medical Dictionary, 8th edition. © 2009, Elsevier)

Motivele pentru utilizarea terapiei prin joc includ, dar nu se limiteaza la: accese de furie, comportament agresiv, probleme non-medicale privind controlul intestinelor si a vezicii, tulburari de somn, trairea de temeri si frici, abuz fizic sau sexual, neglijare, pierderea unui membru al familiei, boala medicala, ranire fizica sau orice experienta traumatica, tulburari de invatare (Enciclopedia Tulburarilor Mintale).

Terapia prin joc este abordarea terapeutica ce dezvolta capacitatea innascuta a copilului de a se juca, ca modalitate de abordare a problemelor de crestere, a neglijarii, abuzului si tulburarilor de atasament. Multi copii sunt capabili sa ajute la propriul proces de vindecare daca un terapeut prin joc profesionist este capabil sa inteleaga comunicarea non-verbala a copilului. Terapeutul prin joc sprijina schimbarea in comportamenul inadecvat si in distresul emotional. Cercetarile au aratat ca stadiile de dezvoltare a jocului la copii contribuie la abilitatile lor in educatie, inteligenta, invattare emotionala si sociala. Terapia prin joc il ajuta pe copil sa fie in stare sa duca o viata mai independenta si sa se maturizeze intr-un adult sanatos.